Logo
Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu

Balıkesir Barosu Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, Balıkesir Barosu Başkanlığı'na bağlı olarak faaliyet göstermektedir. Komisyonun temel amacı, kadınlara yönelik ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmek, bu konuda uluslararası sözleşmelerin, anayasal düzenlemelerin ve yürürlükteki mevzuatın etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak ve mevzuatın geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktır.  

Komisyonun Yapılanması

Komisyonun yapısı şu şekildedir:

Başkan: Balıkesir Barosu Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bir Yönetim Kurulu üyesi, komisyonun başkanı olarak görevlendirilir. Başkan, komisyon toplantılarına katılır, toplantıları yönetir, seçimlerin yapılmasını sağlar ve komisyon ile Yönetim Kurulu arasında koordinasyonu sağlar.  
Başkan Yardımcıları: Komisyon üyeleri tarafından seçilir. Başkanın olmadığı toplantılara başkanlık yapmak ve komisyonun faaliyetlerini yürütmekle görevlidirler. Üye sayısına bağlı olarak en fazla 3 başkan yardımcısı seçilebilir.  
Sekreter: Komisyon üyeleri tarafından seçilir. Toplantıların tutanaklarını tutar, güncel ve öncelikli konuları komisyon başkanına sunar, çalışmaların belge ve bilgilerini düzenli olarak dosyalar.  
Üyeler: Dileyen her avukat ve stajyer avukat komisyona üye olabilir. Üyelik, Baro Başkanlığı'na verilecek bir dilekçe ile gerçekleşir.  

Toplantılar ve Çalışma Yöntemi

Komisyon, ayda bir defa toplanır. Toplantılarda bir sonraki toplantının gündemi belirlenir. Kararlar, toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır. Komisyon, amaçları doğrultusunda bir çalışma programı belirler ve bu program çerçevesinde faaliyetlerini yürütür.  

Komisyonun Çalışma Alanları

Komisyonun çalışma alanları şunları içerir:

Kadınları her türlü şiddetten korumak, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadele etmek, kovuşturmak ve davalara müdahil olmak.  
Cinsiyet temelli her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve cinsiyet eşitliğini teşvik etmek.  
Kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak amacıyla ulusal ve uluslararası iş birliğini geliştirmek.  
Kadınların, aile içi şiddet ve cinsiyet ayrımcılığı temelli sorunlarına hukuki çözüm aramak amacıyla adli yardım birimlerinden yararlanma kıstaslarında olan kadınlara gerekli destek için Baronun adli yardım birimi ile koordineli çalışmalar yapmak.  
Kamuoyunu yasal hakları konusunda yazılı ve görsel medya aracılığı ile bilgilendirmek ve kadınlara yönelik "yasal haklar eğitimleri" vermektir.