8 MART

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

8 Mart 1857, kadınların eşitlik mücadelesi uğruna can verdikleri gün olarak takvimdeki yerini almıştır. Amerika Birleşik Devletleri’nde tam 129 kadın işçinin hayatına mal olan, tarihin bu en kanlı grevi, özgürlükler ülkesinin (!) adalet söylemlerini tartışılır hale getirmekle kalmamış; bir hüznün ve direnişin öyküsü olarak hafızalara kazınmıştır.

Yaşanan bu trajedi, 8 Mart’ı kadının örgütlenme, eşit yaşam hakkı, kimlik ve özgürlük mücadelesinin sembolü haline getirmiştir.

Günümüzde 8 Mart’lar, kadın haklarının kazanılması, iyileştirilmesi, her türlü ayrımcılığın kaldırılması ve kadına yönelik şiddete son verilmesi istemlerinin dile getirildiği gündür.

Ancak buna karşın, halen yeryüzünde her üç kadından biri şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaya devam etmektedir. Hem evinde, hem kamusal alanda şiddet mağduru olmaktan kurtulamadığı gibi her gün gazetelerin üçüncü sayfalarında cinayet, taciz, tecavüz ya da şiddet suçunun kurbanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Türkiye’de kadına yönelik şiddetle ilgili yapılan çalışmalar; kadınların % 25’inin fiziksel şiddete maruz kaldığını, bu eylemlerin % 75’inde failin, mağdurun eşi olduğunu, cinayet sonucu ölen kadınların % 40 ila 70’inin eşi tarafında öldürüldüğünü, her 4 kız çocuktan birinin cinsel istismara uğradığını ortaya koymaktadır.

Bu acı tabloyu daha da tarifsiz kılan ise; şiddet olaylarının % 42’sinde mağdurların tehdit altında olduğunun çevrelerince bilindiği, can güvenliklerinin bulunmadığı, tehdit edildikleri ya da daha önce adli makamlara başvurmuş olmalarıdır.

Veriler, acılardan ders çıkarılmadığını göstermiş olmalı ki; söz konusu şiddet eylemleri yıldan yıla artış göstermekte; önü alınamamakta; cezalar caydırıcı olmamakta; kadın, mahkeme tutanaklarındaki mağdur ya da maktul sıfatından kurtulamamaktadır.

Bu sebeplerle Balıkesir Barosu olarak; 6284 sayılı yasanın uygulamada aksayan yönlerinin iyileştirilmesi, kadını şiddet riskinden koruyucu önlemlerin alınması, başta sığınma evleri olmak üzere ihtiyaç dâhilindeki tüm unsurların sayısının ve niteliğinin arttırılması konularında üzerimize düşen görevin bilincindeyiz.

Mersin'in Tarsus ilçesinde bir minibüste öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ı,

Siirt’in Tillo ilçesinde kayalıklardan eşi tarafından itilerek öldürülen Esin Güneş’i,

Adana’da kürtaj olduğu gerekçesiyle sevgilisi Tahsin Can Bulat tarafından öldürülen Tuba Genç’i,

Kuşadası’nda eşi tarafından boğularak öldürülen Türkan Yılmaz’ı,

Eşi ve onun ailesi tarafından kapatıldığı tuvalette 3 ay boyunca tutulan ve sürekli şiddete maruz kalan, tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybeden Melek Karaaslan’ı,

Barışma teklifini kabul etmediği gerekçesiyle boşandığı eşi tarafından 8 yerinden bıçaklanarak öldürülen Gülşah Sarcan’ı,

17 yaşındayken eşinin önce öldürdüğü, sonra cansız bedeninin üzerinden iki kez arabayla geçtiği Eylem Pesen’i unutmadık.

Dahası, Eylem’in davasında sanık tarafından sarf edilen “Diğer kadın katillerinin yararlandığı indirimlerden yararlanmak istiyorum” şeklindeki insanlık dışı savunmayı da unutmuyoruz.

Biliyoruz ki...

Cinsiyet eşitliğini savunmamış her kafa, demokrasinin tüm kurum ve kurulları ile toplumsal eşitliği amaçlamamış her politika, aile içi şiddeti ele almamış her eğitim- kampanya-proje, kadın ve çocuklara yönelik şiddeti teşvik etmekten vazgeçmemiş her medya organı, unutulmuş her eylem bu cinayetlerin bir yerinde vardı.

Biz unutmadık...

Unutursak kalbimiz kurusun.

Balıkesir Barosu olarak bundan sonra da Özgecan’ları, Esin’leri, Türkan’ları, Eylem’leri, Melek’leri unutmayacağımızın; kadının mağdur olduğu her yerde müdahil olmaya, sesimizi yükseltmeye, cinsel ve sınıfsal sömürüye karşı mücadeleye devam edeceğimizin sözünü veriyor; tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

BALIKESİR BAROSU BAŞKANI

Av. EROL KAYABAY

BURADASINIZ : ANA SAYFA BARO GÜNCEL 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜNÜ BANDIRMA ADLİYESİ VE BALIKESİR ADLİYESİNDE BASIN AÇIKLAMASI