BALIKESİR BAROSU BAŞKANI AV.YAŞAR MEYVACI’NIN

VEDA MESAJI :

Sevgili arkadaşlarım, Saygıdeğer meslektaşlarım;

Üç dönemdir yürüttüğüm Balıkesir Barosu Başkanlığı’na, üçüncü dönem için aday olurken, belirttiğim gibi, yeniden aday değilim.

Tekrar aday olmam yönünde yapılan öneriler için de, böyle bir öneriyle gelenlere teşekkür ediyorum. Ancak, Baro Başkanlığının bir meslek olmadığı, hele hele emekli olunacak bir görev olmadığının bilinciyle üç dönemdir, (yaklaşık altı yıl) sürdürdüğüm Başkanlık, iki dönem Başkan Yardımcılığı ve bir dönem Yönetim Kurulu Üyeliği ile ( toplam 12 yıl) Balıkesir Barosu’na olan hizmet katkımı, artık, sizler uygun görürseniz, Üst Kurul Delegesi olarak sürdürmek istiyorum.

Balıkesir Barosu’na on iki yıl emek verdiğim zaman dilimi, hem insan ömrü göz önüne alındığında benim yaşamımda, hem de meslek yaşamımda önemli bir yer tuttu.

Beni bu onursal görevlere uygun gördüğünüz, seçtiğiniz ve Balıkesir Barosu’na, yani meslektaşlarıma ve mesleğime hizmet vermeme fırsat yarattığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Doğal olarak, bu süreçte Türkiye Barolar Birliği ve dolayısıyla tüm Barolarla birlikte çalışma ortamında da elimden geleni, üzerime düşeni tam bir görev sorumluluğu ile yerine getirmeye çalıştım. Tüm bu çalışmalarda bana destek veren, hiçbir hesap peşinde olmadan katkıda bulunan arkadaşlarıma teşekkürü de bir borç biliyorum.

Bu dünyadan göçtüğümde, yakınlarıma bitmez tükenmez bir mal varlığı, servet bırakamayacağım. Ama, Balıkesir Barosu’na hizmet etmiş olmanın muhteşem onurunu bırakacağım için gururluyum.

Üzerime aldığım görevi layıkıyla yapmaya çalıştım. Ülkemizin en köklü barolarından birisi olan, vatanın kurtuluşu, cumhuriyetin gerçekleştirilmesi, ulusun egemenliği uğruna mücadele eden kurucularıyla, Ulusal Kurtuluş Savaşımız, Cumhuriyet Tarihimiz ve Türk Hukuk Tarihinde çok özel bir yeri olan baromuzun elden ele, kuşaktan kuşağa devredilen bayrağını layık olduğu biçimde dalgalandırmak için uğraş verdim.

Bu arada, Türkiye Barolar Birliği’ni oluşturan diğer barolar ile omuz omuza, yargının bağımsızlığı, yargıcın tarafsızlığı, özgürlük ve eşitlik; adalet ve insan hakları, Cumhuriyet, Demokrasi ve Laik bir toplum için uğraş verdim.

Ne denli başarılı oldum bilemiyorum. Takdir sizlerindir.

Özelde ise, en büyük idealim, siz sevgili arkadaşlarıma, meslektaşlarıma va- dettiğim, Balıkesir Barosu’na yaraşır, idari birimleri, seminer ve toplantı salonları, konferans salonu ve sosyal tesisleri ile kompleks bir binayı hayata geçirmekti. Türkiye Barolar Biriliği’nin katkıları ile verdiğim sözü tutmanın, bu projeyi hayata geçirmiş olmanın kıvancını yaşıyorum.

Bu hususta, hayatımda ilk kez, tevazu göstermiyorum. Çok uğraştım. Çok didindim. Başarmış olmanın sevincini ve hatta şımarıklığını yaşıyor olmanın da hakkım olduğunu düşünüyorum. Umarım, bunu bana çok görmezsiniz.

Mümkün olduğu kadar, tüm meslektaşlarımı, hiçbir ayrım gözetmeden kucaklamaya çalıştım. Baro Başkanlığını, hiçbir zaman bir “Sıçrama tahtası” , bir yerlere çıkabilmek için bir araç, bir basamak olarak görmedim. Ve Baro Başkanlığının, meslektaşlarının omuzlarına basarak yükselebilmek için kullanılması konusundaki girişimleri onaylamadım.

Geriye hoş bir seda bırakabiliyorsam ne mutlu bana. Doğaldır ki bunun değerlendirmesini, çalışma arkadaşlarım, meslektaşlarım ve kamu oyu yapacaktır.

Balıkesir Barosu Başkanı olarak birlikte görev yaptığım Yönetim, Disiplin ve Denetim Kurullarında görev yapan ve Üst Kurul Delegesi olan tüm meslektaşlarıma, dostlarıma , baro personeline, beni destekleyenlere, desteklemese de beni içtenlikle eleştirip bu eleştirileri bana aktararak eksiğimi tamamlamama, yanlışımı düzeltmeme yardımcı olanlara teşekkür ediyorum.

Hiç kimseye küskünlüğüm yok. Ama, vefayı, yalnızca İstanbul’un bozası ile ünlü bir semti, nezaketi ise yalnızca bir bayan adı sananlara elbette kırgınım.

Bu arada, varsa, görevimi yapmaya çalışırken kırdığım, incittiğim meslektaşlarımdan da beni bağışlamalarını diliyorum.

Ortada bir başarı varsa, bu başarı bana içtenlikle,hesapsız katkı verenlerle birlikte hepimizindir. Başarısızlık ve eksikleri ben üstleniyorum. İnanıyorum ki, bir şeyler yapmaya çalışanın yanlışı olur. Hiç bir şey yapmayan yanlış da yapmaz.

Sevgili dostlarım, Balıkesir Barosu, ülkemizin en köklü hukuk ve adalet kalelerinden biridir. Hak ve özgürlüklerin güvencesi olma bilinciyle daima üzerine düşeni yapmıştır ve yapacaktır da.

Baromuzun girişinde yer alan, tarafımdan kaleme alınan ve Yönetim Kurulumuzun da onayladığı metinde belirttiğimiz gibi;

...BİZLER HUKUK SAVAŞÇILARIYIZ.

BİZİM OLMADIĞIMIZ YERDE YA DA İŞLEVİMİZİ YERİNE GETİREMEZ HALE GETİRİLDİĞİMİZDE; HAKTAN, HUKUKTAN VE ADALETTEN SÖZ EDİLEMEZ.

BİZLER, 28 OCAK 1920’DE BİRER MÜDAFA İ HUKUK NEFERİ OLARAK BALIKESİR BAROSU’NU KURAN, 30 OCAK 1920’DE CÜBBELERİNİ ÇIKARTIP SİLAHLARINI KUŞANARAK VATANI SAVUNMAYA KOŞAN KUVAY İ MİLLİYE KAHRAMANLARININ TORUNLARIYIZ.

BİZLER, O KAHRAMANLARIN BİZE BIRAKTIĞI, ATEŞTEN GÜNLERİN MİRASININ SAHİPLERİYİZ.

ELBETTE, ULUSUN ÖZGÜRLÜK VE EGEMENLİĞİ, VATANIN BÜTÜNLÜĞÜ VE BAĞIMSIZLIĞI; ELBETTE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, YARGININ BAĞIMSIZLIĞI, YARGICIN TARAFSIZLIĞI VE ADALETİN GERÇEKLEŞMESİ BİZİM SORUMLULUĞUMUZDUR.

HİÇ KİMSE, BİZDEN, BALIKESİR BAROSU’NUN 1920’DEN BU YANA KORUDUĞU DURUŞUNU, BUGÜN DE, YARIN DA VE GELECEKTE DE BOZMAMIZI BEKLEMESİN.

BİZ, HIZINI MÜDAFA İ HUKUK FELSEFESİNDEN, GÜCÜNÜ KUVAY I MİLLİYE’DEN ALAN KURUCULARIMIZ, YİĞİT HUKUKÇULAR AV.İBRAHİM ETHEM AKINCI, AV.MUSTAFA NECATİ VE ARKADAŞLARININ, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN DAVA ARKADAŞLARIYIZ.

İnanıyorum ki Balıkesir Barosu hep bu bilinç ile üzerine düşeni yapacaktır.

Artık bu bayrağı bir başka meslektaşıma devretmemin gerektiği kanaatiyle, benden sonra bu görevi üstlenecek meslektaşlarımın da Balıkesir Barosu’nun yukarıdaki metinde yer alan mücadelesini ve geleneksel çizgisini kararlılıkla sürdüreceğine şüphem yoktur.

Ben, her zaman ve her koşulda, benden katkı istendiğinde bayrağı devir alan arkadaşlarıma gücüm yettiğince katkıda bulunmaya hazır olacağım.

Tüm meslektaşlarıma, sevgili arkadaşlarıma, bizi yakından izleyen ve bizden umudu olan tüm yurttaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Ozan Yunus Emre’nin dediği gibi,

“Biz bu elden gider olduk.

Kalanlara selam olsun.

Bilmeyen ne bilsin bizi.

Bilenlere selam olsun.”

Hoşça kalın, sağlıkla kalın.

10.10.2016

Av. Yaşar MEYVACI