Yeni Gazetem isimli gazetenin 06.03.2019 Çarşamba günlü sayısında “Fetö terör örgütü savunucusu kimler var?” ve 07.03.2019 Perşembe günlü sayısında “Kim bu fetöcüleri savunanlar” manşetleriyle verilen haberler hakkında Baro Başkanlığımız olarak açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Söz konusu haber aslında doğrudan Anayasal savunma hakkını ihlal ettiği gibi, aslında  açık açık “bunu savunuyorsan sen de öylesin” şeklinde bir yaftalamayla avukatlık mesleğinin   onurunu küçülten bir algı yaratmaktadır. Kişilerden, fikirlerden, siyasi düşüncelerden öte              avukatlık mesleğini hedef göstermekte; araştırma ve hukuki bilimsellikten uzak yanıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirmektedir.

Bu noktada tekrar tekrar dile getirdiğimiz şu açıklamayı bir kez daha altını çizerek yapma ihtiyacı hissediyoruz:

1- Türkiye Cumhuriyeti Anayasası; herkesin yargı mercileri önünde adil yargılanma hakkına sahip olduğunu düzenlemiş ve yasalarla bu hakkın temsilciliğini sadece avukatlara tanımıştır.

2- Kanunda da belirtildiği gibi; avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmektedir.

3- Avukatın temsil görevinin kapsamı; müvekkilin kişiliğini, siyasi ya da dünyevi görüşünü hiçbir surette içermez. Bu görev, sadece hukuken savunma hakkının tecellisine yöneliktir.

4- Türk Ceza Sistemi, Fetö davaları da dahil olmak üzere ceza yargılamalarında avukatı olmayan sanıklara bizzat avukat tahsis etmekte ve hak arama hürriyetinin teminatı olarak avukatı görmektedir.

5- Hangi siyasi oluşumun içinde yer alırsa alsın, avukat unvanına sahip siyasetçilerin       meslek içerisinde Fetö yargılamalarında görev alması hukuk dışı bir durum değildir. Ki, her siyasi oluşumdan avukat unvanına sahip siyasetçiler, avukatlık mesleği içerisinde bu davalarda görev almışlardır, bundan sonra da alacaklardır.

Adı geçen gazete, siyasi hayatı olan avukatların, siyaset sahnesinde cübbelerini çıkardığını ve partili ya da siyasetçi unvanıyla yer aldığını asla unutmamalıdır.

Avukatlık mesleği, ülkemizin anayasasında yer alan hukuk devleti ilkesinin en tabi bekçisidir. Avukatlık üzerinden uydurma, bilgiden uzak haber yapmak; mesleği bu şekilde   kullanmak, karalamak ya da tabiri caizse kişiler üzerinden avukatlık mesleğine ayar vermeye kalkmak kimsenin haddine değildir.

Avukatlar mesleğini yaparken tüm özenini, adaletin ve adil yargılanma hakkının gerçekleşmesi için  göstermek zorundadırlar. Bu tutumları kanunlar önünde suç teşkil ediyor ise hem adalete hem de Baroya  hesap vermek zorundadırlar.

Bu nedenlerle adı geçen gazetenin avukatlık mesleğini hedef alan haberlerini gözden geçirmesini ve tüm avukatlardan özür dilemesini beklemekteyiz.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

Erol KAYABAY

Balıkesir Baro Başkanı